Kontaktní čočky vs. brýle aneb proč říkám "ano" čočkám!



Přeji hezký úterní večer,
dnes bych se ráda rozepsala o tom, jak jsem sama spokojená s kontaktními čočkami, což není žádná novinka na trhu a v dnešní době je nosí celá řada lidí. I přesto znám spoustu holek, které by si také přály raději nosit čočky a odložit dioptrické brýle.
Na úvod bych asi řekla něco o mých očích, aneb proč vlastně nosím brýle. Je to proto, že jako malá jsem si začala sedat podivuhodně blízko k televizi. Upřímně si to nepamatuju, ale mamka mi řekla, že jsem si stěžovala, že špatně vidím. Samozřejmě mi byla diagnostikována krátkozrakost a brýle byly řešením. Přesně si nepamatuji, kdy jsem začala nosit brýle, ale vím, že jsem byla hodně malá a troufla bych si říct, že jen brýle jsem nosila určitě takových 7 let.

O nošení kontaktních čoček jsem snila asi od 13 let, kdy jsem chtěla změnu - neustále nošení brýlí mě osobně omezovalo a chtěla jsem prostě "vypadat jinak". Rodiče mi to tedy rok poté umožnili a ve 14 letech mě přivedli do optiky, kde mně specialisté změřili zrak a aplikovali kontaktní čočky. Musím říct, že jsem osobně nesmírně vděčná, že mi to umožnili. V současné době si už nemohu představit život s brýlemi.
Čočky tedy nosím už nějakých 6 let a jsem moc spokojená. Osobně mohu doporučit značku Ciba Vision a čočky Air Optix. Já osobně nosím a kupuji si pravidelně čočky na půl roku (6 čoček/půlrok). Abych to lépe specifikovala, kupuji si čočky Air Optix Aqua pro levé oko a Air Optix for Astigmatism pro pravé oko, protože trpím astigmatismem (nepravidelné zakřivení rohovky).

Teď něco k tomu, proč je podle mě lepší nosit čočky, než brýle. Tak jako první důvod určitě je to, že je to pohodlné, čočky prakticky vůbec necítíte a nemusíte se nijak omezovat. Mě osobně vadilo, že jsem si jen tak nemohla vyrazit do bazénu (ihned jsem měla skla mokrá) - to samé když pršelo, nebo byla venku zima - přišla jsem do autobusu a brýle se mi zamlžily a to mě hrozně moc štvalo. Druhý důvod je ten, že jsem si konečně přála vypadat jinak. Vzhledem k tomu, že mám vcelku hodně dioptrií, bylo pro mě vidět možné pouze s brýlemi, protože rozmazaný svět je nic moc. Navíc ve škole bych nepřečetla nic z tabule. Třetí důvod je, že u brýlí mí vadilo, že vidím jen část plochy skvěle, ale když jsem se podívala hodně dolů, hodně nahoru, prostě jsem viděla rozmazaně (logicky tam, kde nemáte skla). To je asi důvod, proč volím raději čočky než brýle.


Pro ty, kteří si myslí, že nošení čoček je nebezpečné a pro oči nevhodné, souhlasím jen s tím, že čočky jsou stále cizí předmět v oku, ano, naše oko na to není zvyklé, ale v současné moderní době si to naše oči "mohou dovolit". Také bych ráda řekla, že jsem tak úplně nezahodila brýle. Samozřejmě je mám, ale nekupuji si nové, pouze si nechávám měnit skla, když se mi změní dioptrie. Čočky nosím vždy, když někam jdu - ať je to práce, za přítelem, nebo do města a brýle nosím jen, když jsem doma (výjimečně třeba když někam jedu).
Možná by vás také zajímalo, jak je to s čočkami a spaním. U mých čoček je povoleno tzv. prodloužené nošení, což znamená, že pokud člověk netrpí závažnými problémy a lékař to nezakáže, může se s čočkami i spát, ale je nutné je samozřejmě pravidelně čistit.

Opravdu mě mrzí, když vidím, jak lidé, kteří mají čočky, o ně dostatečně nepečují a tím riskují infekce. Například jsem měla možnost vidět jednoho nejmenovaného, jak si sundával čočky nemytýma rukama a ani je neoplachoval!!!!! Teď by se hodilo říct, jak o čočky tedy pečuji!

O své čočky pečuji pomocí roztoku, který je určený pro kontaktní čočky. V současné době mám doma roztok Gelone, který je super, ale nejradši mám Solo Care Aqua, který je od stejné značky, tedy Ciba Vision a k Air Optix se nejlépe hodí. A protože trávím hodně času u přítele, roztoky jsem rozdělila - Solo Care Aqua mám u přítele. Ke správné péči o čočky samozřejmě patří pouzdro. Pouzdra si nekupují moc samostatně, většinou je mívám u roztoků zdarma, což je skvělé. Spíše mi vyhovují ty pouzdra, která jsou barevně rozlišená, než ty jednobarevná. Často jsem si už do levé přihrádky dala pravou čočku, proto volím raději pouzdra rozlišitelná.
Samotná moje péče o čočky vypadá asi takto: Umyju si ruce mýdlem, pořádně, a poté opláchnu vodou a utřu se do čistého ručníku. Vezmu pouzdro na čočky a tak do půlky naliji roztok. Poté opatrně palcem a ukazováčkem vyjmu čočky z oka, položím na dlaň, naliji na čočky roztok, aby byla "naplněná" a poté začnu krouživými pohyby čočku "mýt". To provedu i z druhé strany. Když to je hotové, čočky uložím palcem a ukazováčkem do pouzdra s novým roztokem, uzavřu a uložím. Tak takto vypadá moje péče o čočky - nasadím brýle a je to!



Abych také nezapomněla, některé z vás by jistě zajímalo, kde kupuji čočky a příslušenství. Musím říct, že je to různé. Nikdy se mi nestalo, že bych snad vyhrála nějaký poukaz, ale často sleduji weby se slevovými kódy, kde mohu uplatnit slevu např. 100,-Kč. Osobně si nemohu vynachválit tyto e-shopy www.vasecocky.cz. Tento e-shop je opravdu skvělý. Nejen že má mnoho druhů kontaktních, ale i barevných čoček, ale navíc za každý nákup nasbíráte bonusové body, za které si pak můžete zcela zdarma nechat zaslat bonusový produkt (já takto zdarma "nakupují" právě roztok nebo pouzdro, když zrovna nemám). Zkušenost mám samozřejmě ale i s jinými weby. Naposled jsem nakupovala na www.cockovnik.cz - nákup zde byl opravdu jednoduchý, rychlý a vše bylo přehledné a musím říct, že takto rychle mi snad čočky domů ještě nedorazily!

A teď k maličkostem: Moje čočky jsou lehce domodra tónované, což na fotkách vidíte, že se na mých očích nijak nepodepsalo, ale mně se to líbí, protože kdyby byla čočky úplně průhledná, asi bych ji ihned ztratila. Dále balení - jednoduché, praktické a bezpečné. Vždycky mi dorazily čočky domů v pořádku a krabička nebyla vůbec porušená. Jediné, co se mi stalo, že jsem otevřela blistr a čočku jsem měla (myslím, možná jsem si to způsobila sama při manipulaci a nasazování) natrženou, takže jsem ji hned vyhodila. To může být však chyba výrobce, ale vzhledem k tomu, že ta "sedmá" čočka byla zdarma, žádné haló jsem z toho nedělala a prostě si vzala novou.


Co se ceny čoček, trochu mě mrzí, že se zvýšením DPH, se zvedla cena i čoček, ale osobně si myslím, že vidět svět "jinýma" očima a ne jen za sklem, je za nějakých 600,-Kč na půl roku skutečně k nezaplacení!

Doufám, že se vám článek líbil, a pokud máte nějaké dotazy ohledně čoček, způsobu nošení, nákup či jiné manipulace atd., neváhejte mě kontaktovat v komentářích, na všechny dotazy ráda odpovím! A nezapomeňte mi napsat své zkušenosti s čočkami, budu se těšit na vaše komentáře!



10 komentářů:

  1. Ahoj, máš zkušenosti i s jiným druhem KČ než Air optix, eventuálně kombinací čoček různých značek?Mně na astigmatismus AO nevyhovuje(v jednom oku řeže), tak uvažuji o změně.Děkuji Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :-) nene, nemám, celý ty roky nosím jen tuhle značku a nikdy mě v oku čočka neřezala, pokud jsem si ji tam omylem "nesrolovala" :) o jakých KČ uvažuješ na astigmatismus? :)

      Vymazat
    2. No uvažuji o biofinity, nebo nevím- mám objednanou další konzultaci v optice, možná potřebuji jiné zakřivení. Paní optometristka z toho byla nesvá, tak už týden čekám, co vymyslí.Jinak taky říkám, že čočky jsou super věc, jen to chce cvik-poprvé jsem je do oka rvala 1/2 hodiny, přišla pozdě do práce...Petra

      Vymazat
    3. Tak pak dej určitě vědět, jak si s nimi spokojená, jaká je to vůbec cenová relace?..Mimochodem, taky se mi občas stane, že když nejvíc spěchám, tak mi nejde jedno "oko" nasadit :-D :/

      Vymazat
  2. Ja šošovky nosím asi nejaký tretí mesiac a zatiaľ si nemám na čo sťažovať :) Úplne mi to vyhovuje. Myslím, že s nimi vidím dokonca lepšie ako s okuliarmi, ale to si už možno len nahováram :D Tiež som po nich dlhšie túžila a tento rok sa mi to konečne podarilo aj zrealizovať :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja nosím oboje, šošovky aj okuliare. Do práce nosím hlavne okuliare a vo voľnom čase šošovky. Investovala som do kvalitnejších okuliarov, takže teraz mi už nevadí vyraziť v nich aj na párty :)

    Pozývam Ťa na super Giveaway GIVEAWAY s DESIGUAL

    OdpovědětVymazat
  4. Aktuální slevové kupóny na kontaktní čočky kdyžtak najdete na http://slevovykupon.net/coupon-category/kategorie/zdravi-a-krasa/pece-o-zrak/

    OdpovědětVymazat
  5. Mě by zajímalo jaké produkty máš vyzkoušené pro líčení očí spolu s kontaktními čočkami

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      popravdě používám vše, ale nikdy ne nekvalitní kosmetiku (např. od Vietnamců nebo jiná neznačková). Osobně si líčím oči produkty, které jsou vhodné pro majitelky kontakčních čoček. Např. řasenku mám od Loreal a oční stíny používám od Avonu, linku na oči Essence :)
      Rozhodně doporučuji se líčit až po nasazení kontaktních čoček, nikdy ne předtím - čočka by se mohla zašpinit - od řasenky, stínů, linek apod.

      Vymazat
  6. Doporučuji přírodní kosmetiku Oriflame. Já sama jsem se zaregistrovala na www.oricosmetics.cz , kde jsem ke své registraci získala dárky zdarma a také vzorečky.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...